luni, 12 decembrie 2011

Tehnica picturii pe sticla

Vad ca multe persoane care intra pe acest blog cauta informatii despre tehnica picturii pe sticla, despre culorile folosite sau chiar modele de tablouri si vitralii.
Desi "meseria" de mamica m-a distantat de aceasta activitate (cel putin momentan), nostalgia pentru aceasta pasiune a ramas, asa ca reiau cu bucurie aceasta tema, chiar daca doar sub forma cuvintelor.

Pentru pictura pe sticla sunt necesare cateva lucruri:
- sticla
- culori pentru sticla
- contur pentru sticla
- spirt (pentru degresat sticla)
- diluant (pentru clatit pensulele)
- pensule
Mai intai se pregateste suprafata ce se doreste a fi pictata stergandu-se bine cu spirt pentru degresare si indepartand orice urma de praf sau amprente.
Se poate folosi un sablon cu modelul dorit sub sticla pe care pictam, sau se poate picta liber.
Se traseaza contururile cu pasta speciala de contur. Cand aceasta s-a uscat (in cateva ore) se poate trece la pictura propriu-zisa. Culorile se pot combina sau folosi ca atare, direct din sticlute. Este important sa acoperim repede suprafetele cu pictura, deoarece dupa ce culoarea a inceput sa se usuce nu se mai poate interveni pe deasupra. Conturul are rolul de a impiedica amestecarea culorilor alaturate.
Se lasa la uscat intr-un loc ferit de praf aproximativ o zi.
Cand pictura s-a uscat se poate inrama ca atare (pentru a pastra efectul de transparenta a sticlei) sau cu un carton alb in spate.
Se poate picta si pe alte suprafete din sticla: geamuri, sticle de la bauturi, borcane, vaze, pahare.
Eu folosesc culori Maimeri si Lefranc & Bourgeois si contur tot Maimeri. Culorile sunt destul de toxice si mirositoare, iar diluantul la fel. De aceea folosesc si o masca contra vaporilor de vopsea. In orice caz, este bine sa aerisiti foarte bine incaperea atat in timpul folosirii culorilor cat si pana la uscarea lor. Interesati-va unde puteti arunca diluantul folosit, pana atunci il puteti pastra in sticle inchise etans, nu-l aruncati direct la sistemul de canalizare. De asemenea, aceste culori nu rezista la apa, deci nu spalati suprafetele pictate si nici nu le expuneti in soare direct deoarece vopseaua ar putea crapa. 
Mult succes!

duminică, 11 decembrie 2011

Spalarea si intretinerea scutecelor textile

Se pare ca exista cateva reguli pentru a avea mereu scutece curate si in buna stare.

DEPOZITAREA
- De cand scoatem scutecul de pe copil si pana ce il spalam, este bine sa-l clatim si sa-l depozitam umed.
- Clatirea este esentiala, atat pentru eficientizarea procesului de spalare, cat si pentru evitarea fixarii petelor pe scutec.
- Clatirea cea mai eficienta se face cu apa calduta (nu calda, nici rece).

SPALAREA
- In cazul in care nu clatim scutecele inainte de a le baga la masina, se recomanda un program cu prespalare (cu apa calduta, fara detergent) inaintea spalarii propriu-zise.
- Pentru rezultate optime alegeti un program lung si o clatire suplimentara la final.

- Este bine ca masina de spalat sa nu fie prea incarcata de rufe pentru ca acestea sa aiba loc sa se miste.

- Se recomanda folosirea unei cantitati minime de detergent, pentru a evita imbacsirea fibrelor in cazul unei clatiri insuficiente.
- De asemenea, se recomanda un detergent alcalin, cu surfactanti nonionici.
- Din cauza apei tratate de la robinet, se recomanda evitarea folosirii nucilor de sapun.

- Nu se va folosi balsam de rufe!

- Nu se folosesc inalbitori pe baza de clor! Clorul poate dauna tesaturilor si materialelor impermeabile, (precum si mediului si sanatatii), iar in combinatie cu urina va genera un miros de amoniac.
- Se pot folosi inalbitori pe baza de de oxigen activ. In acest caz, apa trebuie sa fie fierbinte si sa actioneze cel putin 10 minute.

- Temperatura de spalare poate fi intre 40-60 de grade. Cu cat este mai ridicata cu atat eficienta spalarii (a detergentului) creste. Totusi cititi etichetele si vedeti limitele de temperatura de pe fiecare articol.

- Calitatea apei este foarte importanta. In majoritatea cazurilor avem de-a face cu apa dura, ceea ce nu faciliteaza procesul de spalare. Se recomanda folosirea produselor anticalcar.

- Clatirea cu otet la finalul spalarii (se poate pune in locasul pentru balsam) ajuta la dizolvarea ultimelor resturi de detergent din fibre.
- Pentru rezultate optime, la clatire se va folosi apa calduta.

- Datorita acestor cerinte speciale, este bine sa spalam scutecele separat de rufele obisnuite, sau doar impreuna cu rufe similare.

- Nu uitati sa prindeti scaiul scutecelor in locul special, pentru a evita agatarea altor materiale!

USCAREA
- Majoritatea scutecelor se pot usca si in masina de uscat (uscator), insa nu chiar toate. Cititi cu atentie simbolurile de pe etichetele fiecarui scutec. Unele protectii de scutec din material PUL nu permit acest lucru.
- De asemenea, tot in cazul materialului PUL nu se recomanda uscarea in soare direct si nici pe calorifer.

sâmbătă, 3 decembrie 2011

Scutecim textil exclusiv

Pe la 10-11 luni am inceput sa folosim scutecele textile. Am avut doar 3 bucati si le spalam manual.
Apoi mi-am comandat cam tot ce am vrut: scutece cu buzunar, fitted, protectii PUL si pantalonasi de lana. Le-am folosit, dar nu exclusiv. Pe timpul noptii puneam "pampers" (alte marci am folosit, dar nu asta conteaza), cand eram plecati evident ca nu le luam pe cele textile cu mine... si tot asa. Pe timpul verii chiar imi placea sa le folosesc pe cele textile pentru ca aratau atat de dragut! Insa practic foloseam 1-2 scutece textile pe zi, iar in rest de unica folosinta.
De curand insa ne-am confruntat cu o problema destul de neplacuta. Copilul s-a iritat si nu trecea cu nici o crema. Ajungand la doctor am aflat si cauza: infectie cu candida de la scutece! (cele de unica folosinta, evident!)
Si uite asa am trecut noi exclusiv la scutecele textile (la 1 an si 7 luni)! Cu aventuri, bineinteles: cu udat si schimbat toate hainele de 1-2 ori pe zi pana sa ne dam seama la ce interval trebuie schimbate scutecele, cu bodyuri prea mici, cu scutece insuficiente (chiar daca le speli, trebuie sa le poti si usca repede), cu diferite combinatii (de materiale, de inserturi, de protectii etc). Deci inca experimentam.
Pe de alta parte, toata aceasta experienta (si ceea ce va urma) m-a facut sa privesc lucrurile altfel. Asadar, pregatesc si articole noi pe aceasta tema. ;)