luni, 20 iunie 2011

Marsupi Plus

Intotdeauna am fost un fan al purtarii copilului. Stand la etaj, carutul era greu de transportat pe scari fara un ajutor din partea altei persoane, asadar plimbarile noastre s-au desfasurat intr-un mod mai original.
Inca de cand bebe era mic am primit un wrap. De la 2 saptamani am inceput sa-l port. I-a placut foarte mult, statea la pieptul meu unde se linistea si dormea. Era vara, foarte cald, si desi era un wrap destul de gros, nu parea sa-l deranjeze acest lucru. Eu puteam stoarce tricoul de pe mine, dar el dormea la caldura ca motanul pe cuptor. Despre cat de usor era purtatul, mainile libere, pozitia confortabila… nici nu mai vorbesc, sunt lucruri cunoscute. A fost ca o dragoste la prima… purtare. :)
Pe la 7 luni am facut trecerea la un sling cu inele. Venise toamna, pe copil am inceput sa-l imbrac cu mai multe haine, plus cresterea lui in greutate si dimensiuni, asadar slingul a devenit un mijloc de purtare mai convenabil si foarte usor de montat. L-am folosit mai mult pe distante scurte, caci mi s-a parut dificil de purtat pe un singur umar o greutate mare.
De curand, in cadrul campaniei de testare oferite de catre firma HipHip careia ii multumim, am avut posibilitatea sa incerc inca un mijloc de purtare: Marsupi plus. Desi copilul a crescut (are deja 1 an si merge si singur pe jos), amandoi am redescoperit placerea de a-l purta ca la inceput. In Marsupi sta ca in wrap, lipit de pieptul meu, iar greutatea este distribuita tot la fel, pe umeri, spate si talie, astfel incat purtatul este (inca) usor. Pe langa toate avantajele wrapului mai are cateva: se monteaza deosebit de usor, nu trebuie sa umbli cu metri de material dupa tine, cu putin exercitiu poti evita atarnarea pe jos a bretelelor la montare, ocupa putin loc in bagaj, arata foarte modern si nu atrage privirile ca wrapul (care pare ceva improvizat dintr-un fular, unii simtindu-se chiar datori sa-ti atraga atentia ca nu e bine sa porti copilul asa). Singurul dezavantaj ar fi ca iti mai poti agata hainele in scaiul cu care se prinde. Aaa… si poate in cazul unui copil mai sensibil, zgomotul produs de desfacerea scaiului in caz ca vrei sa-l dai jos cand doarme.
Cu Marsupi am avut placerea sa ne plimbam ca altadata, iar copilul si-a amintit si ce bine se poate dormi leganat de mersul mamei. :) Timp de 2 saptamani l-am avut cu mine aproape peste tot (in parc, la biserica, la iarba verde, in vizite – unde l-am aratat mandra si altor mamici). L-am folosit doar cand a fost nevoie, insa dupa aceasta perioada i-am simtit lipsa de multe ori, cand am recurs la “clasicul” purtat in brate. Deocamdata ne descurcam asa, copilul fiind deja marisor, insa cu siguranta pentru urmatorul bebe ma gandesc sa investesc intr-un Marsupi! Merita si-l recomand cu incredere tuturor celor ce doresc sa-si poarte bebelusii!

Tipuri/marci de scutece lavabile

Noi avem:
3 buc Wonderoos (cu buzunar), prindere cu capse - sunt foarte multumita de ele, sunt cel mai simplu de utilizat, insertul din bambus retine multa umezeala
1 buc BumGenius (cu buzunar), prindere cu capse - asemanator cu Wonderoos, merge dar nu e preferatul meu, inserturile sunt din microfibra
1 buc PopIn (AIO), prindere cu scai - mi s-a parut ca de fiecare data s-a iritat de la materialul interior tip prosop si e enervant de prins toate capsele (7) pt montarea inserturilor, nu prea il folosesc, dar se aseaza bine pe fundulet; materialul impermeabil prinde scame pe exterior si nu inteleg de ce este captusit pe interior.
1 buc MobileHour (cu buzunar), prindere cu capse, este mai rascroit la picioare, are talia mai joasa, se apropie mai mult de chilotel; nu are insert, folosesc eu un prosopel mic impaturit, dar nu absoarbe mult, deci trebuie schimbat mai repede.
1 buc FuzziBunz (cu buzunar), prindere cu capse, rascroit, cu talia joasa, inserturi minky, reglarea marimii se face din elasticele de la picioruse si de la spate.
1 buc Itti Bitti (AIO), prindere cu capse, pufos pe exterior, inserturile din bambus si bumbac organic, marimea S.

1 buc protectie Flip, prindere cu capse - e cel mai fain pt ca e subtire
2 buc protectie Bummis PUL, prindere cu scai - sunt simpatice (cu buline), insa cam scortoase si se aseaza ciudat pe fundulet (largi la burtica, stramti la piciorus)
1 buc pantalon lung de lana Babyidea - foarte fain!
1 buc pantalon scurt de lana Lotties - foarte fain!

2 buc scutece fitted de canepa pt zi HempHour Babyidea, prindere cu capse - bune, ceva mai mari in partea de sus, dar nu deranjeaza, se aseaza bine pe fundulet
2 buc scutece fitted de canepa pt noapte HempHour Babyidea, prindere cu scai - idem
2 buc scutece Little Lamb - moi, se aseaza bine pe fundulet
2 buc scutece Monapel Praktika, prindere cu scai - bune, moi
1 buc scutec Monapel Comfort, prindere cu capse - bun, moale
1 buc scutec Lotties, prindere cu scai - cam scortos

4 buc chilotei de antrenament la olita Imse Vimse - inca nu i-am folosit; sunt din bumbac, iar in interior pe mijloc au o parte impermeabila.

2 buc scutece pentru inot


De preferat sunt scutecele care se inchid cu capse, deoarece copilul nu le poate desface asa usor (mie nu mi s-a intamplat), de scai poate trage. In plus, la spalat scaiul iti poate agata alte haine daca uiti sa-l prinzi in locul special.

Mai folosesc hartia de protectie care se arunca in toaleta cu continutul solid sau se spala daca e doar uda.

Mai am si cateva pelincute si prosopele mici pe care le folosesc uneori pe post de inserturi (suplimentare la scutecele cu buzunar sau direct in protectiile de scutec).

Am mai gasit o marca Charlie Banana, m-ar tenta sa le incerc datorita elasticului reglabil de la picioruse, insa deocamdata am suficiente scutece. Poate la urmatorul bebe.

PS: Am inceput "scuteceala" pe la 11 luni, deci nu pot spune nimic despre reglarea dimensiunii scutecelor, desi am si care se regleaza, si "one size". La urmatorul bebe ma voi lamuri care sunt mai bune.