Intr-o postare anterioara am vorbit despre cum mi-am purtat copilul in primul an de viata: in wrap, sling cu inele, marsupi plus, precum si despre beneficiile folosirii acestor mijloace de purtare.
De curand am mai testat inca doua mijloace de purtare numite SSC (soft structured carrier): Boba si Manduca, despre care voi scrie mai multe ulterior. Cu ele am trecut la purtarea copilului in spate. Astfel, purtatul a devenit mult mai usor. Lucruri care inainte erau mai dificil de facut cu copilul in fata, au devenit deodata accesibile, precum completatul unui formular la posta, "frunzaritul" umeraselor cu haine din magazine sau accesul la produsele plasate pe rafturile de jos, chiar si mersul fara sa te impiedici, avand in vedere ca te poti uita pe unde calci, sau o drumetie pe un traseu montan la care ne-am incumetat, purtatorul celor 12 kg fiind insa tati. ;-)
Atentie insa: exista pe piata si mijloace de purtare ne-ergonomice! Montarea acestora este dificila, pozitia copilului incomoda (si pentru copil, si pentru purtator), iar greutatea se simte mai ales la nivelul umerilor si spatelui. Mentionez acest lucru pentru a avertiza ca nu orice mijloc de purtare este sanatos pentru copil (si nici prea multe beneficii nu aduce)!
De asemenea, cred ca fiecare mijloc de purtare este mai potrivit pentru o anumita varsta a copilului, pentru anumite necesitati, toate au si avantaje si dezavantaje, nu cred ca exista doar beneficii. Fiecare face alegerile in functie de preferintele lui si ale copilului, pentru ca am vazut si copii care nu doresc sa fie purtati (poate pentru ca nu au fost obisnuiti de mici cu acest lucru), dar si copii purtati, din pacate, necorespunzator.
Intre 10-16 octombrie sarbatorim Saptamana Internationala a Bebelusilor Purtati, ocazie cu care incurajez toti parintii sa foloseasca mijloace de purtare corespunzatoare pentru bebelusii lor. Beneficiul trebuie sa fie in primul rand al copiilor (pozitie sanatoasa, corectarea displaziei de sold, apropiere de parinte, sentimentul sigurantei si toate celelalte) si abia apoi al parintilor (maini libere, deplasare comoda etc)!
Aici impresiile tuturor participantilor la testare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu