luni, 12 decembrie 2011

Tehnica picturii pe sticla

Vad ca multe persoane care intra pe acest blog cauta informatii despre tehnica picturii pe sticla, despre culorile folosite sau chiar modele de tablouri si vitralii.
Desi "meseria" de mamica m-a distantat de aceasta activitate (cel putin momentan), nostalgia pentru aceasta pasiune a ramas, asa ca reiau cu bucurie aceasta tema, chiar daca doar sub forma cuvintelor.

Pentru pictura pe sticla sunt necesare cateva lucruri:
- sticla
- culori pentru sticla
- contur pentru sticla
- spirt (pentru degresat sticla)
- diluant (pentru clatit pensulele)
- pensule
Mai intai se pregateste suprafata ce se doreste a fi pictata stergandu-se bine cu spirt pentru degresare si indepartand orice urma de praf sau amprente.
Se poate folosi un sablon cu modelul dorit sub sticla pe care pictam, sau se poate picta liber.
Se traseaza contururile cu pasta speciala de contur. Cand aceasta s-a uscat (in cateva ore) se poate trece la pictura propriu-zisa. Culorile se pot combina sau folosi ca atare, direct din sticlute. Este important sa acoperim repede suprafetele cu pictura, deoarece dupa ce culoarea a inceput sa se usuce nu se mai poate interveni pe deasupra. Conturul are rolul de a impiedica amestecarea culorilor alaturate.
Se lasa la uscat intr-un loc ferit de praf aproximativ o zi.
Cand pictura s-a uscat se poate inrama ca atare (pentru a pastra efectul de transparenta a sticlei) sau cu un carton alb in spate.
Se poate picta si pe alte suprafete din sticla: geamuri, sticle de la bauturi, borcane, vaze, pahare.
Eu folosesc culori Maimeri si Lefranc & Bourgeois si contur tot Maimeri. Culorile sunt destul de toxice si mirositoare, iar diluantul la fel. De aceea folosesc si o masca contra vaporilor de vopsea. In orice caz, este bine sa aerisiti foarte bine incaperea atat in timpul folosirii culorilor cat si pana la uscarea lor. Interesati-va unde puteti arunca diluantul folosit, pana atunci il puteti pastra in sticle inchise etans, nu-l aruncati direct la sistemul de canalizare. De asemenea, aceste culori nu rezista la apa, deci nu spalati suprafetele pictate si nici nu le expuneti in soare direct deoarece vopseaua ar putea crapa. 
Mult succes!

3 comentarii:

  1. Foarte bune recomandari! As adauga ca aceste culori pentru pictura pe sticla (si cele pentru ceramica) nu sunt indicate pentru obiectele ce intra in contact cu mancarea, doar pentru obiectele decorative.
    Recomand ca sursa de procurat materiale magazinele pictor din Bucuresti sau Constanta, acum si online: http://www.pictorshop.ro/sticla-vitraliu/coloranti-pentru-sticla

    RăspundețiȘtergere
  2. V
    Va rog frumos sa ma lamuriti de ce apar mici bule in conditiile in care am degresat corect sticla si am urmat instructiunile dvs ? Va multumesc .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bulele apar cand intra aer in pelicula de vopsea, de ex daca amestecati mult vopseaua sau pur si simplu prin perii penelului. Incercati diferite tipuri de pensoane (plat sau rotund, cu perii egali sau inegali) si veti obtine rezultate diferite. Bulele pot da si un efect decorativ, nu e neaprat "de rau". :)

      Ștergere