marți, 24 aprilie 2012

Interviu cu Cristina Marin (hiphip.ro) - babywearing consultant

Pe Cristina Marin nu am cunoscut-o personal, insa a facut parte dintre primele recomandari primite in materie de wrap si sling. Asadar cand ma intreba lumea de unde le am, desi le primisem, raspundeam: adelle.ro si sling.ro. Atat stiam la vremea aceea. Apoi am intrat si eu pe site-urile respective, treptat si pe altele, descoperind in spatele lor fete minunate, mamici care au hotarat sa faca ceva, sa lucreze de acasa, dar mai ales sa adopte un nou stil de viata.
Cu Cristina am avut doar interactiuni pozitive: am participat la concursuri si campanii de testare organizate de ea (Marsupi Plus, Manduca) si am comandat de pe site-ul ei (hiphip.ro) produse de foarte buna calitate: scutece textile, pantalonasi de lana, Marsupi Plus, detergent bio, lanolina.
O apreciez pentru stilul in care isi conduce afacerea si am dorit sa-i pun cateva intrebari.

- Cand ti-ai inceput afacerea si cum ti-a venit ideea magazinului HipHip?
Am inceput cand fetita mea avea in jur de 10 luni. Mi-am dorit sa pot lucra de acasa, alaturi de fetita mea, pentru ceva in care sa cred si care sa fie conform cu principiile mele. Simteam nevoia unui magazin specializat pe scutece refolosibile si babywearing si atunci am pornit HipHip.ro.
Sunt o mamica adepta a alaptarii, a purtarii bebelusului, a scutecelor refolosibile. Am adus produse pe care le folosesc si eu, mergand pe cele 3 directii. Incerc sa duc o viata responsabila fata de mediul inconjurator, si de aceea am incercat sa aduc doar produse prietenoase cu natura.

- Ce produse se cauta cel mai mult?
Atat scutecele lavabile cat si sistemele port-bebe sunt cautate si cerute. E posibil ca port-bebe-urile sa fie mai cautate, insa nu e o diferenta mare.

- Este publicul din Romania suficient de matur/informat/pregatit pentru astfel de produse?
Da, publicul este tot mai informat. Este inca o nisa, insa fata de acum 2 ani se simte o mare diferenta. Sunt mult mai multi parinti care stiu despre purtarea corecta a copilului, despre beneficiile scutecelor refolosibile. Daca in urma cu 2 ani trebuia sa conving aproape fiecare client in parte acum sunt multi care vin si stiu deja ce vor. Acum sunt mult mai multe articole pe internet in limba romana pe aceste subiecte. Si cel mai minunat este ca s-a format si o comunitate in jurul principiilor pe baza carora imi cresc si propriul copil.

- Cat timp aloci pe zi afacerii si cat familiei/copilului?
Familia este pe primul loc. Imi petrec foarte mult timp cu fetita mea, eu practic lucrez cand ea doarme, la pranz sau noaptea. Am mare noroc ca sotul meu se implica si ma ajuta atat cu magazinul cat si cu fetita.

- Cum ti-a venit ideea de a te specializa in babywearing? Ce inseamna asta?
Sunt consultant Babywearing de aproape 1 an. La magazin am luat contact cu multe mamici care imi cereau sfaturi, iar eu am simtit nevoia unei baze teoretice si a unui tip de recunoastere a autoritatii.
Am facut un curs destul de intensiv in Germania la o scoala specializata. Am trecut de primul nivel, ceea ce inseamna ca pot oferi consultanta 1 la 1. Mai am nevoie de a trece de inca 2 nivele, iar pentru asta trebuie sa mai merg in Germania la cursuri. Toate cele 3 nivele nu se pot face o data. E nevoie de practica dupa fiecare nivel parcurs. Dupa nivelul 2 voi putea tine cursuri (deci 1 la n), iar dupa nivelul 3 as putea sa vorbesc despre babywearing cu cadrele medicale (de ex moasele).

- Esti unic importator si distribuitor pentru anumite marci. Ce inseamna asta?
Mai multe branduri foarte cunoscute din Germania, America si Australia au incredere in HipHip si ne-au "dat pe mana" produsele lor, practic noi suntem responsabili de vanzarile in Romania; vindem atat prin HipHip cat si prin alte magazine care primesc tot sprijinul nostru. Suntem distribuitori exclusivi pentru Manduca, Moby Wrap, scutecele Itti Bitti si Ones&Twos, precum si minunatele produse finlandeze de la MaM.
O situatie mai "atipica" este Marsupi Plus pentru care suntem de asemenea distribuitori in Romania desi este un produs romanesc. Este un port-bebe minunat, foarte fain pentru nou nascuti - sustine copilul in pozitie corecta si este in acelasi timp incredibil de usor de folosit. Se vinde de ani buni cu succes in Europa de Vest si in America de nord, insa in Romania era practic necunoscut. Chiar si noi l-am adus mai intai din Germania. Apoi l-am "descoperit" pe Tini ne-am inteles foarte bine din prima clipa si ne-am zis "hai sa il facem cunoscut si in Romania". Ne completam de minune.

- De curand ai participat la Targul BabyExpo. Cum a fost?
Cu BabyExpo avem o istorie lunga, sunt aproape 2 ani de cand participam la fiecare editie. Vizitatorii deja ne cunosc. Daca la prima editie am vorbit foarte mult si am povestit despre sistemele de purtare si scutece lavabile, acum oamenii vin deja cu intrebari punctuale si ii simt convinsi de concepte.

- Cum iti imaginezi lucrurile peste inca 2 ani de activitate? Ce schimbari te astepti sa se produca?
Sunt convinsa ca magazinul va creste dar nu am anumite asteptari.
Mi-as dori sa am timp sa ma concentrez mai mult pe partea de consultanta babywearing. Imi doresc sa vad cat mai multi bebelusi purtati in sisteme sanatoase.

- Eu ma bucur foarte mult ca si la noi lucrurile au inceput sa se schimbe in bine, iar un mare rol cred ca il ai si tu. Este de datoria noastra a fiecaruia sa ne implicam si sa sustinem cauzele si principiile in care credem, pentru a putea genera o schimbare in societate.
Iti multumesc mult pentru interviu, Cristina, si sper sa te mai am ca invitata si in alte ocazii. Mult succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu