vineri, 16 martie 2012

Corasla

Corasla este primul lapte de la vaca dupa ce a fatat (de fapt de la toate mamiferele). In DEX gasim definitia: Laptele unei femele de animal mamifer, în primele zile după ce a fătat, sau al unei mame imediat după naștere (când nu este bun de consumat). sau Laptele mamiferelor în primele zile după fătare, având o compoziție deosebită de cea a laptelui obișnuit.
Nu stiu de ce nu ar fi bun de consumat, probabil este doar o concluzie a faptului ca are intr-adevar o compozitie deosebita si se comporta diferit - pus la fiert se branzeste!
Eu l-am privit ca pe un aliment "bogat", comparabil cu colostrul uman, care reprezinta cel mai bun lapte pentru copil in primele zile de viata (in DEX Colostru = Lapte matern secretat timp de câteva zile după nașterea copilului, care formează prima hrană a sugarului.)

De fapt am vazut ca exista si un medicament-"minune" ce are in compozitie corasla, prezentat ca un minunat supliment alimentar cu o mare valoare nutritiva. In prospect scrie:
Corasla este bogata in componentele fundamentale necesare 
pentru sinteza proteinelor si a acizilor nucleici, este o exceptionala sursa de vitamine, aminoacizi nesubstituibili, enzime, minerale si de alte substante active biologic. Asocierea optima intre grasimi, aminoacizi si zaharoze regleaza activitatea sistemului digestiv. Corasla imbunatateste starea generala a organismului, poseda calitati antivirale si antibacteriene, anihileaza procesele inflamatorii.
Principalul merit al coraslei este capacitatea de a creste in mod efectiv imunitatea organismului. Ea contine toti factorii indispensabili pentru apararea imunitara, printre care o cantitate considerabila de imunoglobuline cu un spectru larg de anticorpi specifici, indreptati contra virusilor, bacteriilor prezente in tractul digestiv. Principala actiune protectoare a factorilor imunitari din corasla are loc in stomac, pe peretii tubului digestiv si in bronhii, adica, in acele locuri in care se acumuleaza microorganisme patogene. Factorii imunitari previn colonizarea microorganismelor si eliberarea toxinelor de catre acestea.
Factorii imunitari descoperiti in corasla de vaci se pastreaza in cazul transferului de la un tip de mamifere la altul, de aceea aceasta poate fi folosita si de catre om.

Nu mi-am propus aici sa fac reclama medicamentului, ci doar sa subliniez credinta mea in beneficiile alaptarii (umane si animale) si in compozitia extraordinara a laptelui fiecarui mamifer pentru puiul ei. De aceea nici nu incurajez luarea acestui aliment de la vitel, insa eu am primit aceasta corasla. Prin urmare am folosit-o ca pe un aliment superior laptelui obisnuit.
Asadar, iata ce am facut din corasla:

1. Friganele = ou batut cu lapte (corasla) si cu putina sare, in care se inmoaie felii de paine, care mai apoi se prajesc in ulei in tigaie. Au iesit foarte bune! Am facut de vreo 3 ori.

2. Crema de zahar ars
Am cautat pe net retete, insa nu am gasit decat niste amintiri ale unor persoane care mancasera in copilarie la bunici. Am facut si eu o combinatie din ce am citit.
Sunt suficiente doar 3 oua la 1 litru de corasla, 200g zahar (cu jumatate se tapeteaza vasul - zahar ars) si jumatate se freaca cu ouale, apoi se adauga laptele (corasla), eventual arome. Am pus intr-un vas de iena si am dat la cuptor 1 ora. Nu am facut pe baie de apa si prin urmare a iesit cu gaurele cum a bolborosit de la fiert. :) Evident, gustul a fost delicios!

3. Branza
Am pus corasla la fiert si s-a branzit (coraslit) fara a mai adauga ceva. Apoi am pus-o la scurs intr-un tifon. A mancat-o copilul (aprox.2 ani) in combinatie cu mar ras pe razatoarea de sticla (spuma).

4. Clatite
Am facut compozitia obisnuita cu ou, lapte (corasla) si faina. Interesant este ca mi-a intrat relativ putin lapte la o cantitate destul de mare de compozitie. Clatitele au iesit foarte bune, consistente si pufoase!

La persoana de la care am primit corasla am mancat clatite facute cu lapte obisnuit, insa umplute cu branza obtinuta din corasla. Am inteles ca branza respectiva a fost amestecata cu ou si zahar, iar clatitele au fost umplute cu acest amestec, unse pe deasupra cu smantana si apoi date la cuptor. Foarte bune si consistente!

Mai am inca o sticla de corasla la congelator. Aveti sugestii de alte retete pe care sa le incerc?
PS: Corasla are culoarea galbena. Imi pare rau ca nu am facut poze la produsele gastronomice obtinute, insa ne-am bagat repede in ele sa le degustam. :) Poate voi face la urmatoarele preparate. ;)

Edit: In Oltenia si Muntenia i se mai spune colástră / corástră, in Banat corastă,  in Maramures curastă, iar in Moldova si Muntenia coraslă.

Un comentariu:

  1. Salut!Sint din Moldova.Cautam retete de corasla si am gasit aici citeva sujestii.Mersi mult!
    Eu prefer la aceasta receta sa adaug o lingura de faina-se primeste fara sos dar la fel de gustoasa.

    RăspundețiȘtergere